Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących? Jak postępować w przypadku zatrucia grzybami? Tego wszystkiego uczniowie z klasy 4c dowiedzieli się podczas zwiedzania wystawy grzybów 5 października w siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Warszawie przy ul. Żelaznej 79.
Na wystawie zostały zaprezentowane atrapy kilkudziesieciu grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących, pogrupowane pod kątem ich podobieństwa zewnętrznego. Naturalną atmosferę lasu, przybliżono poprzez wzbogacenie wystawy świeżymi grzybami, zbieranymi w lasach mazowieckich, aranżacją z roślin runa leśnego i drzewek oraz odgłosami lasu. Czwartoklasiści obejrzeć plansze edukacyjne ilustrujące różnice między poszczególnymi gatunkami grzybów, filmu edukacyjny dotyczący grzybów jadalnych i trujących oraz poznali zasad bezpiecznego grzybobrania.
Wszyscy uczniowie zgodnie stwierdzili, że zdobyte wiadomości stanowią bezcenną wiedzę dla "małych i dużych grzybiarzy".