Niezwykły mikołajkowy prezent otrzymali w tym roku uczniowie klasy 5b. Była to wyprawa do BioCentrum Edukacji Naukowej BioCEN na warsztaty laboratoryjne "Tajemnice jedzenia".
W prawdziwym laboratorium naukowym prowadzonym przez pracowników Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ubrani w białe fartuchy uczniowie badali za pomocą eksperymentów zagadnienia związane ze zmysłem smaku.
Rozpoznawali nowy piąty smak (obok słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego) zwany umami, tak charakterystyczny dla kuchni wschodniej. Badali również zawartość miazgi kakaowej w różnych rodzajach czekolady, by naukowo dociec, która czekolada jest najzdrowsza . Ciekawy eksperyment polegał na pomiarze zawartości witaminy C w soku ze świeżych pomarańczy, w soku pomarańczowym z kartonu oraz w witaminizowanym lizaku. Wszystkie badania potwierdzały, że najzdrowszy jest sok ze świeżych owoców, a jeśli chcemy zjeść kawałek czekolady, to najlepiej skusić się kawałkiem czekolady gorzkiej.
Wszystkie praktyczne działania badawcze na materiale tak znanym uczniom na co dzień - na żywności - sprawiły im mnóstwo radości, zmotywowały do podejmowania samodzielnych eksperymentów naukowych i poznawania tego, co nieznane lub wątpliwe.
To był naprawdę udany i cenny mikołajkowy prezent.