W ramach projektu ,,EKOPAKA.BIOODPADY - KUCHNIA ZERO WASTE" klasa 1b przyrządziła smakowity koktajl, wykorzystując zalegające w domu owoce. Dzieci zgłębiły tajniki kuchni zero waste oraz wymyśliły wiele propozycji wykorzystania produktów spożywczych, które najczęściej trafiają do śmieci. Według dzieci można z nich zrobić musy, zupy, sałatki, placki, zapiekanki i wiele innych. W kuchni zero waste wykorzystywane są także produkty, których nie jemy powszechnie, np. obierki, nać czy tzw. aquafaba, czyli zalewa pozostała po ciecierzycy konserwowej.
W nurt kuchni zero waste wpisuje się także idea ograniczania ilości opakowań, które wykorzystujemy do przechowywania i transportu żywności, dlatego klasa 1b zasiała w doniczkach swój szczypiorek.
Dzieci dowiedziały się, że nasz wkład w ograniczanie produkcji opakowań może polegać na niekupowaniu nadmiernie zapakowanych produktów oraz używaniu własnych torebek wielorazowych. Cała lekcja była ogromną dawką wiedzy jak każdy z nas może wpłynąć na ilość wyrzucanej żywności.
W nurt kuchni zero waste wpisuje się także idea ograniczania ilości opakowań, które wykorzystujemy do przechowywania i transportu żywności, dlatego klasa 1b zasiała w doniczkach swój szczypiorek.
Dzieci dowiedziały się, że nasz wkład w ograniczanie produkcji opakowań może polegać na niekupowaniu nadmiernie zapakowanych produktów oraz używaniu własnych torebek wielorazowych. Cała lekcja była ogromną dawką wiedzy jak każdy z nas może wpłynąć na ilość wyrzucanej żywności.